BIO: Bunny Wailer

Včera nás Uprising Reggae Festival hneď na ráno potešil radostnou novinou, a to potvrdením príchodu ikonickej jamajskej legendy, Bunny-ho Wailera, ako prvého headlinera ôsmeho ročníka festivalu. Milovníci roots reggae hudby si koncert poledného žijúceho člena originálnej kapely The Wailers môžu vychutnať 21. a 22. augusta 2015, v krásnom prostredí Zlatých pieskov v Bratislave. Vlastným menom Neville O’Riley Livingston je považovaný za zásadnú postava reggae hudby, kritikmi je dokonca označovaný ako jeden z troch žijúcich najvplyvnejších interpretov world music (*podľa newyorkského týždenníka Newsweek). Napriek svojim 67-im rokom je stále plný energie, a presne takú atmosféru a šou prinesie aj na Slovensko.

Jeho osud bol spečatený už v detstve. Vyrastal v dedine Nine Mile v St. Ann Parish, po boku Boba Marleyho, s ktorým bol nielen kamarát, ale aj nevlastný brat, keďže jeho otec Thaddeus “Toddy” Livingston sa dal dokopy s Bobovou matkou Cedellou. Táto nerozlučná dvojka o niekoľko rokov v 1963-om, aj spolu s Peterom Toshom, založili The Wailers. Rodinné vzťahy neobišli ani túto kombináciu, pretože Peter Tosh mal syna s Bunnyho sestrou, Shirley.

The Wailers - 1964

Svoj prvý hit “Simmer Down” vydali spolu s legendárnym Coxsone Dodd-om pod jeho labelom Studio One, ktorý nahrali hneď pri prvom stretnutí. Vo Wailers pôsobil nielen ako vokalista, ale hral aj na perkusie a bicie. Z tieňa oboch spoločníkov však začal vystupovať až po Bobovom odchode do Delaware v USA v roku 1966, kedy sa začal venovať sólo kariére speváka. Vtedy konečne ukázal jeden z najkrajších hlasov Jamajky vo svojich prvotinách “Who Feels It Knows It”, “Dreamland”, “Pass It On” alebo “Sunday Morning”. Rok na to bol odsúdený na 14 mesiacov väzby za držanie marihuany, ktorú u neho ale fyzicky nenašli.

Bunny WailerPo návrate z väzenia sa opäť pripojil k The Wailers, ktorí vtedy produkovali na svojom vlastnom labeli Wail ‘N’ Soul’. Začali spolupracovať s Lee “Scratch” Perrym, Bunny ako vokalista zahviezdil na “Rebel’s Hop”, “Riding High” a “Brain Washing”, tiež aj na Lee-ho verzii “Dreamland”, ktorá tento tune preslávila. Vydali sa na svetové turné, ktoré však nedopadlo ideálne, po ich návrate sa veľká trojka rozpadla a každý sa ubral vlastnou cestou.

Svoj debutový album nahral Bunny v roku 1967 pod názvom Blackheart Man, ktorý sám považuje za svoj najlepší počin. Po jeho druhom, tiež uznávanom albume Protest naspieval úvodnú, rovnomennú pieseň k filmu “Rockers”, ktorá tento film preslávila. Dokopy albumov vypustil 29, pričom skoro všetky vydal pod vlastným Solomonic labelom. Okrem vlastných prác vydal aj viacero tribute albumov a prerábok skladieb Boba Marleho, ako jeho dlhoročný priateľ a spolupracovník. Okrem svojho roots zamerania experimentoval aj s disco štýlom v albume “Hook Line & Sinker”, alebo popom a dancehallom v “Bunny Wailer Sings the Wailers”.

V jeho obsiahlej diskografii nájdeme nespočetné množstvo hitov ako “Cool Runnings”, “Roots Radics Rockers Reggae”, “Rastaman”, “Conqueror”, “Collyman”, “Boderation”, “Cool Runnings” alebo “Dance Rock”. Za jeho zaslúžilú celoživotnú prácu získal aj trikrát Grammy ocenenie, a to v rokoch 1991, 1995 a 1997, za najlepší reggae album. Dnes šťastne prebýva v Kingstone.

 

 

Diskografia

  • Blackheart Man (1976) Island/Solomonic
  • Protest (1977) Island/Solomonic
  • Struggle (1978) Solomonic
  • Dubd’sco vol.1 (1978) Solomonic
  • In I Father’s House (1979) Solomonic
  • Bunny Wailer Sings the Wailers (1980) Island/Solomonic
  • Dubd’sco vol.2 (1981) Solomonic
  • Rock ‘n’ Groove (1981) Solomonic
  • Tribute (1981) Solomonic
  • Hook Line & Sinker (1982) Solomonic
  • Roots Radics Rockers Reggae (1983) Shanachie (medzinárodný re-release In I Father’s House + 2 extra tracky)
  • Live! (1983) Solomonic
  • Marketplace (1985) Solomonic
  • Rootsman Skanking (1987) Shanachie (medzinárodný  re-release Rock And Groove, upravená verzia + 3 extra tracky)
  • Rule Dance Hall (1987) Shanachie
  • Liberation (1989) Shanachie
  • Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley (1990) Shanachie (medzinárodný re-release Tribute + 2 extra tracky)
  • Gumption (1990) Shanachie
  • The Never Ending Wailers (1991)
  • Dance Massive (1992)
  • Just Be Nice (1993) RAS
  • Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary (1996) RAS
  • Communication (2000) Solomonic/Tuff Gong
  • World Peace (2003) Solomonic
  • Rub A Dub (2007) Solomonic
  • Cross Culture (2009) Solomonic
  • Combinations Vol.1 (2009) Solomonic
  • Blackheart Man (Remastered & Extended) (2009) Solomonic
  • Reincarnated Souls (2013), VP – 3CD + 2DVD set

 Bunny Wailer - 02

bunny wailer

OT_PeterTosh_04

(zľava do prava: Bob Marley, Bunny Wailer, Peter Tosh)

 

Share Button

Related Post

zugree
Author:

Leave a Reply

Reggae Callin’ Facebook

Dnes je tomu presne 5 rokov od historicky prvej party #ReggaeCallin v už neexistujúcom klube Nekapri! #tb #tbt #throwback ...

View on Facebook